Snel naar:
In 2021 formuleerde SOZ haar eigen missie en visie. In 2022 kwam Universiteit Leiden met een strategisch plan. Hoe grijpt dat in elkaar? Jeroen ’t Hart over kansen en uitdagingen.
“Van alle onderwerpen uit het strategisch plan die raken aan het takenpakket van SOZ is studentenwelzijn op dit moment wel het grootste. ‘Universiteit Leiden staat voor een gezonde, betrokken en lerende gemeenschap’ is een van de ambities. Daar waren we al mee bezig voor de coronapandemie. Er zijn sinds 2022 op alle faculteiten Student Well-being Officers en we hebben studentenpsychologen die steeds beter worden gevonden. Tegelijkertijd kunnen we vaststellen dat studentenwelzijn nog te veel een apart thema is, met apart geld. Je hoopt dat het wordt opgepakt door alle medewerkers en het een uitgangspunt wordt, en geen apart thema.
Het strategisch plan is tot stand gekomen door universiteitsbreed veel met elkaar te praten. De medewerkers van SOZ spreken twee keer per jaar met de rector magnificus. Op die momenten is het ook aan de orde gekomen. Nu het strategisch plan is vastgesteld kijken we waar aanknopingspunten liggen met de werkzaamheden van SOZ. Waar kunnen wij een bijdrage leveren? Bovendien hebben we hebben met SOZ zelf in 2021 een visie vastgesteld. Die luidt dat elke student de weg vindt in en om de universiteit, zich welkom, gezien, gehoord en verbonden voelt met de universitaire gemeenschap.
Daar werken we elke dag aan. Dan heb je het niet alleen over welzijn, maar ook over gezondheid. We hebben een prachtig sportcentrum. Dat is in mijn ogen nog te veel bekend als een plek waar tentamens zijn. Wij willen dat het USC vooral ook een bijdrage levert aan de vitaliteit van studenten en medewerkers.
Er zijn verschillen tussen Den Haag en Leiden als het gaat om welkom voelen en verbonden zijn. Als we het hebben over studentenpsychologen of student well-being officers, dan zie je dat de locaties ongeveer hetzelfde zijn ingericht. Maar studenten in Den Haag zijn minder gericht op verenigingen. Dus als je eenzaamheid wilt aanpakken, dan moet je daarover nadenken. En in Leiden is er een USC. Ook dat hebben we niet in Den Haag. Dat zijn zaken waar we steeds bij stil moeten staan.
Een ander thema binnen het strategisch plan is het ‘leven lang ontwikkelen’. SOZ hoeft daarvan de inhoud niet vast te stellen. Wij zijn er voor het mogelijk maken, digitaal, opdat studenten en medewerkers de juiste keuzes kunnen maken. Dat doen we ook bij een ander thema: studentenmobiliteit. We zijn bezig met een pilot om het studenten gemakkelijker te maken om een minor te volgen aan de TU Delft of de Erasmus Universiteit Rotterdam. Studenten moeten zich daarvoor identificeren. Je zou willen dat je dat gemakkelijk digitaal kunt doen, maar dat blijkt niet eenvoudig. De verschillende universiteiten werken met verschillende systemen. Die moet je op elkaar laten aansluiten.
In het kader van de actielijn ‘iedere student internationaal en intercultureel competent’ blijven we werken aan laagdrempelige internationale mobiliteit. Daarbij zoeken we ook naar alternatieve vormen waaruit studenten kunnen kiezen om voor langere of kortere periodes, fysiek of online internationale ervaring op te doen.”
Met de groei van SOZ zijn er steeds meer leidinggevenden gekomen. En hoewel er wel connectie was, ontbrak het aan eenheid in het leidinggeven. Met een leiderschapsprogramma is in 2022 gewerkt aan verbinding, kwaliteit en werkbeleving.
In 2022 telde SOZ 25 leidinggevenden; directieleden, afdelingshoofden en teamleiders. En zij ontmoetten elkaar niet vanzelfsprekend. “Als je leidinggevende bent bij het Universitair Sportcentrum, kom je de teamleider Studentpsychologen niet automatisch tegen”, zegt Arianne Scheffer, HR-adviseur en vormgever van het leiderschapsprogramma. “SOZ telt heel veel verschillende soorten activiteiten”, vult Saskia van der Ham, adjunct-directeur bij SOZ, aan. “Mensen wisten elkaar onvoldoende te vinden. Daarnaast merkten we dat de rol van leidinggevende heel verschillend werd ingevuld.”