Uitgelicht

Uitgelicht

Snel naar:

Meeting Point

Meeting Point viert eerste lustrum

In 2016 werd het Meeting Point opgericht. Met een jaar vertraging vierde iedereen die heeft bijgedragen het eerste lustrum in het Korzo Theater in Den Haag. Dat gebeurde met een theaternetwerk-event.

1+1=3

Na een theatervoorstelling van Future Citizens kwamen bezoekers en theatermakers na afloop bijeen om met elkaar in gesprek te gaan over het thema ‘1 en 1 is 3: wat leren de universiteit en vluchtelingstudenten van elkaar?’ Bezoekers ontmoetten nieuwe Nederlanders, en studenten met een vluchtelingenachtergrond vertelden over hun talenten en dromen. Gevluchte (aankomende) studenten klopten in de voorbije jaren vaak aan bij het Meeting Point. Waar het Meeting Point ooit begon als ontmoetingsplek en huiskamer voor deze studenten, is het uitgegroeid tot een plek van hoop, vertelde Ynette Caupain, studentenbegeleider en coördinator van het Meeting Point. Over de bijeenkomst: “Er was herkenning en bewustwording en het voelde als een reünie. Mensen zijn geïnspireerd geraakt.”

CO2 verminderen

Duurzaam reizen voor medewerkers en studenten

Vanuit SOZ zijn stappen gezet om reizen per vliegtuig te beperken, om zo CO2 uitstoot te verminderen. Mariëlle van Es, teamleider Scholarships bij SOZ, wilde naar de conferentie van de European Association for International Education (EAIE) in Barcelona. Zelf is ze lid van het Climate Action Network for International Educators (CANIE) dat de vraag stelt of internationalisering niet duurzamer kan. Van Es: “Dan vind ik het raar om met het vliegtuig te gaan. Ik heb gezegd dat ik graag naar de conferentie wilde gaan, maar dan wel met de trein. Hoewel het duurder is, bleek dat gelukkig wel mogelijk. Een aantal collega’s deed mee.” Het is al de richtlijn vanuit Universiteit Leiden dat bij een reistijd van zes uur of minder, de trein de norm is. Hiervoor zou meer aandacht mogen komen.
Op de EAIE was duurzaamheid trouwens een groot thema. Van Es: “Er waren veel workshops over duurzaamheid. Tapijt op de vloer werd hergebruikt. Al het eten was vegetarisch.”

Top-up op Erasmus+beurs

Vanuit haar vakgebied – internationale studiebeurzen – ziet Van Es dat duurzaam reizen ook op de agenda van de EU staat. Studenten met een Erasmus+ beurs (betaald vanuit EU-gelden) kunnen een top-up op hun beurs krijgen als ze kiezen voor milieuvriendelijkere vervoersmiddelen dan het vliegtuig om naar hun studie of stageplek te gaan in een ander land. De voorlichting is daar inmiddels op aangepast. “In al onze voorlichtingen zitten slides over duurzaam reizen.”

Studeren in het buitenland

Studeren in buitenland herstelt zich razendsnel

Waar 2020 en 2021 ‘hele rare’ jaren waren, waarin studeren in het buitenland niet mogelijk was, hebben onze studenten de partneruniversiteiten binnen en buiten Europa weer goed weten te vinden, vertelt Mariëlle van Es, teamleider Scholarships.

“Begin 2022 was veel onduidelijk. Nederland zat nog in een lockdown. Het reisadvies voor andere Europese landen was geel. Toch had maar een relatief klein deel van de studenten daar last van. In februari gaan er namelijk minder mensen weg. Bij veel studies past het slecht in het studieprogramma om in die periode naar het buitenland te gaan.”

Toename van ‘korte mobiliteiten’

In september 2022 was het eigenlijk weer als vanouds. De cijfers van vóór corona werden weer gehaald, zowel inkomend als uitgaand. Wat wel anders is, is de toename van ‘korte mobiliteiten’, zoals Van Es het noemt. Zo is er een blended intensive programme. “Dat is een deel fysiek en een deel online. Het is in het leven geroepen om studenten die niet de mogelijkheid hebben om een heel semester naar het buitenland te gaan, toch een buitenlandervaring te laten opdoen. Redenen daarvoor zijn bijvoorbeeld dat de student mantelzorger is of een reguliere baan heeft. Ik verwacht dat die manier van naar het buitenland gaan zal toenemen.”

Medewerkerssymposium Studentenwelzijn

Samen werken aan studentenwelzijn

Meer dan 200 medewerkers van de Universiteit Leiden namen op 15 maart 2022 deel aan het medewerkerssymposium Studentenwelzijn.

Een eigen gebouw en kantine per opleiding

Schrijver Toske Andreoli beschreef in haar keynote speech de structurele problemen die volgens haar leiden tot psychische problemen bij studenten. Andreoli zag tijdens haar studietijd veel studenten worstelen met depressies, angstklachten en prestatiedruk en schreef haar scriptie over studentenwelzijn. In folders van universiteiten staan studenten vaak samen lachend op foto’s. In de realiteit is er volgens Andreoli echter maar weinig gezamenlijkheid en soms juist eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat studenten die weinig binding hebben, vaker last hebben van angst- en depressieklachten. “Om sociale cohesie te bevorderen kan de universiteit zorgen voor meer contacturen en kleinere groepen”, adviseerde Andreoli. “Ook een informele aanwezigheidsplicht kan helpen, net als een eigen gebouw en kantine per opleiding.”

Veilig studieklimaat

Rector Hester Bijl stond stil bij het belang van preventie en signalering. “Het thema welzijn heeft een prominente plek gekregen in het nieuwe strategisch plan. Werken aan een gezonde, betrokken en lerende gemeenschap, dat is onze focus.” Tijdens tien praktisch ingestoken workshops kregen docenten, studieadviseurs, studentendecanen en andere collega’s s handvatten aangereikt om, bijvoorbeeld, het gesprek aan te gaan met studenten, een veilig studieklimaat te creëren of studenten te helpen bij het stellen van haalbare doelen.

Tijdens het symposium is een website gelanceerd waarop medewerkers overzichtelijk het aanbod op het gebied van studentenwelzijn kunnen vinden.

Meer informatie